***

سال ۱۴۰۲ به نام «مهار تورم و رشد تولید» نام‌گذاری شده است، آیا رفتار مجریان قانون با این دو عنوان ذکر شده سنخیتی دارد‌؟

از سال گذشته به دلیل حذف یارانه و افزایش قیمت آرد، نان‌‌‌های صنعتی با افزایش قیمت روبه‌‌‌رو شدند برای مثال یک نوع محصول نان تست ما که نماد قیمت در بازار است از ۱۸‌هزار تومان به ۳۰‌هزار تومان افزایش یافته و تقریبا دو برابر شد، که این افزایش قیمت را به خاطر بحث آرد داشتیم. مساله دیگر اینکه نرخ ارز در سال گذشته با حدود ۲۷ تا ۲۸‌هزار تومان آغاز شد و با بیش از ۵۰‌هزار تومان به پایان رسید و از آنجا که وقتی بحث نان پیش می‌‌‌آید بسیاری از افراد گمان می‌‌‌کنند که نان صنعتی نیز فقط با آرد و… سر و کار دارد، اما باید گفت مواد اولیه‌‌‌ای که در نان‌‌‌های صنعتی استفاده می‌شود تماما وارداتی است و مثلا شرکت «نان‌‌‌آوران»، مواد اولیه‌‌‌اش را از یک شرکت فرانسوی وارد می‌‌‌کند. بنابراین افزایش قیمت مواد اولیه به شدت تاثیرگذار بود و از آنجا که در صنعت نان نیز تقریبا ۷۰‌درصد قیمت محصول را مواد اولیه تشکیل می‌‌‌دهد، این تاثیر بسیار چشمگیر‌‌‌تر است.

از طرفی، قیمت سلفون نیز به شدت افزایش یافت یا بست‌‌‌هایی که در بسته‌‌‌بندی نان استفاده می‌شود، وارداتی است و تولید داخلی نداریم، به خاطر همین این تجربه افزایش قیمت باعث شد که بهای سنگینی پرداخت کنیم. امسال نیز با توجه به شعاری که برای سال ۱۴۰۲ عنوان شده است، همچنان شاهد این اتفاقات هستیم؛ یعنی نمی‌توان به یکباره این افزایش قیمت را کنترل کرد. بنابراین هنوز ریتم این افزایش قیمت با افزایش نرخ مواد اولیه و موارد ارزی سازگار نیست. به این ترتیب، اتفاقی که برای همه صنایع افتاده، این است که اگر بخواهند سود خود را حفظ کنند ممکن است همان وجه برگردد، ولی تعداد تولید کاهش پیدا می‌‌‌کند؛ یعنی تعدادی از مصرف‌کنندگان خود را از دست می‌‌‌دهیم، چون بخشی از مصرف‌کنندگان، دیگر توان و قدرت خرید محصول ما را نخواهند داشت.

به نظر من، روند افزایش قیمت همچنان اتفاق خواهد افتاد با آنکه نگاه ما در «نان‌‌‌آوران» این است که بتوانیم همه درآمدی که شرکت مدنظر دارد را با افزایش فروش و تیراژ محقق کنیم، اما گزینه نخست ما افزایش قیمت نیست؛ مگر در جاهایی مثل بحث آرد که یک باره به ما تحمیل شده است و در توان ما نیست که ناگهان، آرد را از ۵ تا ۶‌هزار تومان به قیمتی حدود ۱۶‌هزار تومان خریداری کنیم.